Din cyklus

Hvorfor er den kvindelige cyklus så fascinerende?
Vores kroppe er designet til at føde børn. Hver eneste cyklus gør kroppen sig klar, til at byde et par 100 millioner sædceller hjertelig velkommen. Ægget og sædcellen vil i bund og grund så gerne forenes, men så mange ting skal spille, og så mange ting kan gå anderledes.

kvindelig cyklus

Den follikulære og luteale fase

Fra dag et i cyklus, som er første menstruationsdag, og indtil ægløsningen kaldes den follikulære fase. Fasen fra ægløsningen og frem til menstruation kaldes den luteale fase. De to ord er gode at huske.

Du kan regne længden ud på din luteale fase ved at tælle fra den første dag, hvor temperaturen stiger til dagen før din menstruation (læs meget mere om det senere). Typisk er den 12-16 dage.

Det er vigtigt at kende længden på den luteale fase. Den skal helst være over 10 dage, da det ellers vil være for kort en tid for ægget at fortage den lange rejse, og tilmed nå at sætte sig fast i livmoderen.


De kære hormoner

I enhver cyklus er vi påvirket af hormonet FSH. Dette hormon har til formål at modne æggene.
Ca. 15-20 æg vil være under modning i hver æggestok. Hvert æg er inde i en follikel. Folliklen producerer østrogen, hvilket er nødvendigt, for at få ægløsning.
Alle folliklerne konkurrerer om at blive den største og stærkeste, og den som vinder får æren af, at frigive sit æg.

Det høje indhold af østrogen vil nu gøre, at hormonet LH kommer på banen. Denne bølge af LH vil have til formål at få ægget til at bryde igennem æggestokken.
Ægget forlader nu æggestokken, og drager forventningsfuld afsted. Denne frigivelse af æg sker mellem dag 8-til dag 21 i din cyklus, gennemsnitslængen er på dag 14.

Folliklen, som jo havde mistet sit æg, kollapsede helt. Derefter kaldes den for ”det gule legeme”.
Det gule legeme har derefter en meget vigtig funktion. Det producerer hormonet progesteron, som sørger for, at der ikke frigives flere æg i den selvsamme cyklus. Progesteronet sørger også for, at livmoderslimhinden vokser sig tykkere, så det er muligt for det befrugtede æg at vokse sig ind i den. Det er også progesteronet fortjeneste, at vi kan spotte vores fertilitetstegn, som den tykke slimede udflåd og morgentemperaturen. Det gule legeme lever endnu 12-16 dage, hvorefter det endeligt forsvinder.

Ægget

Ægget som bliver frigivet ved ægløsningen, lever maximalt 24 timer, hvis befrugtning ikke finder sted. Herefter går det til grunde og bliver absorberet af kroppen. Hvis ægget er befrugtet, vil det fortsætte sin rejse mod livmoderen, samtidig med at det deler sig.

Hvis det befrugtede æg sætter sig fast på livmoderslimhinden, vil det gule legeme fortsætte med at producere både østrogen og progesteron, for at bevare den tykke livmoderslimhinden. Senere vil moderkagen overtage denne funktion.
Hvis du ikke bliver gravid, forsvinder det gule legeme af sig selv.

HCG-hormonet

Lige så snart det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen, begynder det at udskille hormonet HCG. Det er det hormon, som kaldes graviditetshormonet. Faktisk kan ægget begynde at producere HCG allerede inden, det sætter sig fast.

HCG sender nu en besked tilbage til det gule legeme i æggestokken, en besked om at fortsætte med at producere progesteron, som livmoderhinden fortsat har brug for. Efter et par måneder tager moderkagen som sagt over.

Flere æg

I sjældne tilfælde frigives der flere æg ved den samme ægløsning, inden for en 24 timers periode. Så er der mulighed for at få tveægget tvillinger. Det kan også ske at en kvinde i en tilfældig cyklus slet ikke frigiver noget æg.

Som sagt er det sådan, at i hver eneste cyklus forbereder kvindens krop sig, til en potentiel graviditet. Dog er kvinden kun frugtbar, et par dage om måneden omkring ægløsningen (når ægget bliver frigivet). Den bedste måde til, at identificere, hvornår du er fertil, er ved at tage din morgentemperatur og ved at tjekke dit skedesekret (udflåd). Hvis du holder øje med disse primære fertilitetstegn, kan du finde ud af fra dag til dag, hvornår du er i stand til at blive gravid. Ægløsningsdagen kan variere fra cyklus til cyklus, derfor duer det ikke bare at tælle dage.

Lær at tjekke dit udflåd

Så der er en del sager der skal spille førend de to berømte streger, dukker op på graviditetstesten.

Prøver du at blive gravid vil jeg virkelig anbefale dig mine cyklus visualiseringer, hør en hver dag i den cyklus:

Download fertilitetsvisualiseringer her

Anbefalede artikler til dig!