Ammeforberedelse

Når du er gravid er det almindeligt, at amning ikke fylder en stor del af dine tanker.
Først kommer nemlig fødslen og det er så stort, at alt hvad der kommer derefter, må tages som det kommer. Man skal lige på den anden side af fødslen, før alt det med amning for alvor fylder. Der udover kan det at skulle have et barn næsten være så helt uvirkeligt og surrealistisk,- at man lige har behov for at se, at der rent faktisk også kommer et sundt og raskt barn ud i armene på en, førend man overhovedet vil tænke på amningen.

Men det kan være rigtig givligt lige at forholde sig lidt til det, da det kommer til at fylde helt utrolig meget når du er lige på den anden side af fødslen, og som ved alting her i livet, er lidt baggrundsviden og forberedelse en god ting.

Brysterne i graviditeten

  • Under graviditeten er brysterne ofte mere ømme og følsomme end ellers.
  • For manges vedkommende vokser brysterne under graviditeten.
  • På brystvorten på det mørke område kaldet areola ( områden rundt om dutten ;-)) opstår der nogle noprede knopper. De hedder Montgomery’s kirtler. Disse kirtler udskiller et smøremiddel med en duft, som efter sigende vil tiltrække din baby.
  • Det er vigtigt at du forholder dig til, om du har lyst til at amme? Hvis du har det, skal du vide, at du allerede er godt på vej. For viljen og lysten er en af de vigtigste drivende midler. For nogle kan der være lidt opstartsproblemer, hvilket er naturligt. Så her er det godt med tålmodighed og viljesyrke.

Råmælk

Allerede omkring 16. graviditetsuge begynder brysterne at producere råmælk. Nogle oplever at brysterne kan dryppe lidt men de fleste mærker det ikke som sådan

Råmælken er rig på antistoffer og protein og er sammensat præcis til det barn du føder. Det vil sige at føder du før tid, justerer mælken sig, det er lidt af et mirakel .
Råmælken er tyktflydende og kan godt føles lidt klistret. Den er ikke hvid men nærmere gul eller grålig.
Der er mængdemæssigt ikke ret meget råmælk på noget tidspunkt, men der er præcis det dit barn behøver de første dage efter fødslen, og indtil mælken løber til. Barnet skal lægges hyppigt til.

Godt at vide om den første amning

Når barnet lige er født og måske er kommet op i dine arme, eller på din mave vil barnet efter noget tid selv søge brystet. Sutterefleksen er en naturlig refleks. Du kan vælge, at der går lidt tid således, at du venter på at baby selv søger eller også kan du hjælpe dit barn lidt på vej. Gør hvad der føles rigtigt og naturligt for dig. Det er vigtigt at I bliver så lidt forstyrret som muligt

Det er helt almindeligt, at det gør lidt ondt i starten. Det er trods alt en helt ny situation, som brysterne lige skal vænne sig til. Så ømhed kan sagtens vare en uge eller to, intet unormalt i det. Men hvis der er decideret smerte og f.eks. sår på brystvorten, så er det ammeteknikken som er forkert.

Når man ammer de første par dage er det normalt at amningen fremkalder efterveer. Det er selvfølgelig ikke så behageligt, men det er en utrolig praktisk og smart mekanisme, der får livmoderen til at trække sig sammen tilbage til udgangspunktet.

Fødslens betydning for amningen

  • Hvis du får kejsersnit kan det godt påvirke opstarten af amningen på en sådan måde, at det måske lige tager lidt længere tid for mælken at løbe til. Et kejsersnit kickstarter ikke på samme måde den hormonelle proces som har med amningen at gøre. Det er slet ikke sikkert det overhovedet vil gøre en forskel, men det er godt lige at have i baghovedet. Så du ved at opstarten kan være lidt drøjere, men at selve ammeforløbet ikke er det mindste i fare. Kvinder som har fået kejsersnit ammer fuldstændig lige så godt og længe, som kvinder der har født vaginalt.
  • Ved kejsersnit er det vigtigt at mor får barnet hud mod hud, så tidligt som muligt. Baby kan godt have lidt kvalme da de ikke har oplevet det naturlige pres omkring lunger og mave, som børn der er kommet gennem fødselskanalen. Kvalme kan nedsætte lysten til amningen hos barnet.
  • Har du fået en epiduralbedøvelse under fødslen kan du naturligvis også amme, men igen er der nogle af de naturlige processer som bliver hæmmet lidt, så derfor kan det lige tage lidt længere tid at komme i gang.
  • Hvis fødslen har været virkelig hård og smertefuld kan du være så træt, chokeret og måske have så ondt forneden at det kan være udfordrende at finde energien til amningen. Her gælder det om at række ud og bede om hjælp.
  • Barnet kan have smerter, det kan have ondt i hovedet (specielt hvis der er brugt kop) eller ondt i skuldrene.

Hvad er godt at vide på forhånd

  • At mælken først løber til 2-5 dage efter fødslen, ofte om natten. Indtil da lever baby af råmælken, som der kun er ganske lidt af, men det er helt perfekt. Husk at baby skal lægges en del til.
  • Ammeteknikken kan sagtens drille lidt i begyndelsen. Brystvorten skal dybt ind i babys mund og ligge helt omme i svælget. Det vil sige, at baby skal ikke sutte direkte på brystvorten. Driller teknikken lidt så få hurtigt hjælp fra personalet på barselsgangen, eller hvis du er kommet hjem så få en ammevejleder på besøg, det er godt givet ud.
  • Sørg for at der er ro på hjemme hos jer selv i den første tid efter fødslen. Barselsgæster må vente til der er styr på amningen. I dit energiregnskab er der ikke råd til barselsgæster som hænger ud. Det er krævende og hårdt, selvom folk er søde og velmenende. Sørg for det kun er de nærmeste, og så vent med alle andre.
  • Lyt ikke til familien eller svigerfamiliens ammeerfaringer, hvis de er negative. Det påvirker mere end du tror.
  • Sidst men ikke mindst: Tro på det, for du kan sagtens. Det er uhyre sjældent, at kvinder ikke kan amme af fysiologiske årsager. Forsøg at bevare roen og ræk ud efter hjælp hvis du er i tvivl. Det er ofte bare en lille korrigeren der skal til førend det fungerer.

Anbefalede artikler til dig!