fbpx
fertilitet

Udflåd og fertilitet

Har du gang i et babyprojekt er det vigtigt du kender alt til din egen udflåd og fertilitet.


Udflåd og fertilitet

Dit udflåd er uden sammenligning den bedste indikator på, at du er højfertil. Den rigtige udflåd fortæller dig, at nu er det nu, og holdt op mod temperaturmetoden vil der ikke være nogen tvivl.

At kende dit udflåd, fortæller dig en hel masse om din cyklus.-. Ordet udflåd er sådan et øv-ord, på en måde lyder det bare ikke lækkert og egentlig ville mange nok gerne være det foruden. Nogle kvinder kan endda  fejltolker deres udflåd som en vaginal infektion,- eller som noget ulækkert stads, der skal tørres væk i en fart. Kæmpe misforståelse.
Kvinde for pokker, det er guld, det pureste guld, det er en af de vigtigste sekreter i din krop. Det er et helt fantastisk livssekret. Det er den som smøre så godt når I elsker og den som sædcellerene suser afsted i, når tiden er den rette til en rejse, dybt ind i dit fertile underliv. What is not to like?

Derfor skal du tjekke dine sekreter. Faktisk er det bedste ved, at tjekke dit udflåd, at du vil forstå en gang for alle, at det er fuldstændig normalt. Det er sundt og det fortæller os om, hvornår vi kan skabe liv. Se aldrig mere dit udflåd som noget ulækkert, det er en sund og meget betydningsfuld væske, lige som mænds sæd. Hvad udflåd er for kvinden er ligesom, hvad sæden er for manden. Mænd er fertile altid, de producerer sæd hele tiden. Men, vi kvinder er kun frugtbare i dagene omkring ægløsning og derfor producerer vi kun det rigtige udflåd, omkring ægløsningen. Den bliver produceret helt speciel til sædcellerne, som svømmer perfekt i den. Når sæden rejser fra penis til skeden har den brug for denne helt specielle substans, for at overleve og denne “udflådskvalitet” er kun til stede omkring det tidspunkt, ægget bliver frigivet, -jamen er det ikke bare for nice?.
Jeg bliver altså sådan personlig lidt skør og opstemt ved tanken, go body!!, du er for sej! ;-).

Udflådet starter sin udvikling så snart menstruationen er overstået, denne proces styres af hormonet østrogen. Efter mens. er det normalt med en tør periode uden udflåd overhoved. Hvis du mærker efter oppe i skeden vil det næsten føles, som om du mærker på indersiden af din kind. Din finger vil blive lidt fugtig og efter et par sekunder er det fordampet. Efter et par dage vil du måske opleve lidt udflåd, som nærmest er klistret. Nogle gange kan den endda nærmest være sådan gummi-agtigt og kommer måske ud i klumper, i hvert fald er det ikke vådt i denne periode. Sæd vil aldrig kunne overleve i denne type udflåd. Når konsistensen så ændre sig igen efter et par dage, bliver den cremet nærmest som bodylotion. Nogle gange er udflådet så vådt og vandet, at det kan være svært at holde styr på (konsistens som skummetmælk) faktisk har jeg indimellem i denne korte fase været helt bange for at jeg havde tisset en smule fordi det netop er så vandigt. Det fortæller os, at vi er på vej mod den helt rigtige udflåd, som følger umiddelbart efter, den meget våde udflåd.

Det helt rette tidspunkt!

Nu bliver udflådet som rå æggehvide. Jubiiiii ( tid til en lille sejrsdans). Det er ekstremt slimet og du kan strække det ud mellem to fingre, i en lang tråd. Som regel er væsken klar, men den kan være lidt gul, lyserød eller rødligt. Der kan nemlig forekomme en lille bitte blødning ved ægløsningen. Udflådet kan også være vandet. I det hele taget er du nok mere våd i underbukserne disse dage end du plejer. Du kan godt opleve, at når du sidder på toilettet og tisser, kommer der en lang slimet tråd som ligesom bare hænger ud af dig og dingler lystigt. Så er der ingen tvivl at all.
Kvinder først i tyverne har 4 eller 5 dage med æggehvide, mens kvinder midt i tredverne kun har en dag eller to. Og os gamle kraver i 40erne har endnu kortere, hvis vi da ikke allerede er fuldstændig indtørrede, som gamle runkne rosiner.
Efter disse fertile dage er de fleste kvinder rimelig fri for meget udflåd frem til menses. Dog oplever nogle kvinder en dag eller to før mens. en meget våd udflåd, som næsten kan forveksles med æggehviden. Et trick til at identificere kvaliteten er, at notere hvordan det føles når du tørre dig mellem skamlæberne. Føles det tørt? glidende? eller vådt?. Når du er tør vil toiletpapiret eller din finger ikke let glide, hvor imod det vil føles vådt og rigtig godt med smørelse under ægløsningen.
Stort set alle kvinder kan observere et mønster i den måde deres udflåd forandre sig på. Når du er ekstrem fertil bliver dit udflåd klart og let slimet. Faktisk kan det føles så vådt at underbukserne nærmest er drivvåde.
Nogle kvinder tjekker udflåd hver eneste dag for derved altid, at have styr på de fertile dage, dette gøres således:

– Begynd at tjekke efter endt menstruation.
– Fokuser på alt hvad du mærker i løbet af dagen ( Føles det tørt, vådt eller slimet udenpå. Føles det måske nærmest som sidder du på en klat æggehvide?) De vaginale forandringer kan stort set alene identificere de fertile dage.
– Prøv at tjekke udflåden, hver gang du er på toilettet. På vej der ud kan du lave lidt knibeøvelser, dette vil hjælpe udflåden ned til skedeåbningen. Knibeøvelser er i det hele taget vigtige, så husk at knibe sammen flere gange om dagen.
– Tjek udflåden mindst 3 gange om dagen.
-Tjek aldrig efter samleje eller seksuel ophidselse. Sæd og kvindes seksuelle sekreter kan forveksles med udflåden.
– Lær at se forskel på sæd og den fertile udflåd. De kan nemlig ligne hinanden. Sæd er nogen gange gummiagtig og hvidt eller sådan slimet skum-agtigt. Det går let i stykker og tørre lynhurtigt på din finger. Omvendt er den fertile udflåd klar og du kan strække den, uden den går i stykker.
– Spred dine ydre skamlæber og tjek med to fingre lidt oppe, tag en prøve ud, hvis der er noget.
– Mærk konsistensen ved at nulre det mellem to fingre. Er det tørt, klistrede, cremet eller lige som æggehvide?
– Åbn to fingre op og se hvor hurtigt strengen knækker.
– Når du har tisset så bemærk hvor let wc-papiret glider gennem dine skamlæber. Føles det tørt, glidende eller vådt?
– Læg mærke til dine trusser i løbet af dagen. Husk på, at den meget fertile udflåd ofte former en rundt cirkel på grund af dets høje koncentration af vand. Den ikke fertile udflåd ligger sig som regel i klatter eller som striber i dine trusser.
– På dine mest fertile dage bør du kigge ned i wc-vandet mens du tisser. Det former sig som en bold når det rammer vandet. Når det ryger under vandet ligner det en sky som synker til bunden. Et lille trik hvorpå du kan identificere udflåden, er ved at tage en lille prøve mellem 2 fingre og dyb det ned i et glas vand. Hvis det er den helt rigtige fertile udflåd vil det forme en lille klump som synker ned på bunden. Hvis det er almindeligt udflåd vil det opløses.

Når østrogennieveauet peaker lige før ægløsning ændre udflåden sig med det samme inden for få timer. Det vare ved intil østrogen nieauvet falder drastisk, kombineret med med at progesteronnieavuet stiger lige som ægget bliver frigivet.

Efter ægløsning bliver udflåden igen klistret og nærmest umuligt for sædcellerne at svømme i. Resten af cyklussen er som regel ret tør.

Det kan dog ske at du pludselig igen kort inden menstruationen har noget vådt udflåd som minder om den berømet æggehvideudflåd. Det er noget hormonelt og ikke en ny fertil periode.

Den mest fertile dag ”peak dagen” i din cyklus er den sidste dag du har det æggehvidelignende sekret, som du kan strække ud mellem to fingre. Som regel starter du med, at producere det en dag eller to før ægløsning. Peak dagen er typisk en dag eller to før temperaturen stiger. Du kan sagtens opleve, at den aller bedste elastiklignende udflåd ses et par dage før ægløsningen. Så hvis du har æggehvid-udflåd (jaja ved godt ordet er lidt klamt men det er bare lettere at kalde en spade for en spade) to-tre dage i træk, vil det være den sidste dag som er din peakdag også selv kvaliteten ikke er lige så god som de forrige. Efter peak dag bliver du som regel hurtig ret tør igen.

Hvordan kan du se forskel på fertilt udflåd og sæd?
Joo altså den fertile udflåd er som regel klar og slimet. Sæden er ofter gummiagtig hvidlig og kan ikke strækkes ud

Det skal lige siges, at alle kvinder er forskellige og dit udflåd er muligvis lidt anderledes end jeg har beskrevet men lige meget hvad vil dit også ændre struktur i løbet af din cyklus og det er jo det mønster, du skal lære at kende.

God fornøjelse 🙂

Du er velkommen til, at stille spørgsmål ang. din cyklus og dit fertile udflåd herunder :-). Jeg svarer kvit og frit og gratis ;-).

Måske oplever du:

 • At du småbløder lidt på uforklarlige tidspunkter i din cyklus!
 • At din menstruation pludselig er meget kraftigere eller lettere end den plejer!
 • At du pludselig får en mørkebrun plet i trusserne i slutningen af cyklus!
 • At du har en lidt blødning midt i cyklus.
 • At du har klistret udflåd i alt for mange dage i træk!
 • At du bliver ved, at have den meget våde udflåd dag efter dag!
 • At du pludselig får den våde æggehvide udflåd lige inden menstruation.
 • Temperaturen laver uforklarlige løjer!

(20) Comments

 1. ML says:

  Jeg tænker, jeg lige har haft ægløsning, en æggehvide konsistens d. 7 og 8 juli om morgenen, med lang bro imellem fingrene, der ikke gik i stykker. Vi havde sex d. 8 og dagen efter virkede det allerede som om det ændrede sig til en mere tør konsistens, dog lidt sent d. 9 kom der igen noget gennemsigtigt gelé agtig fugt men som ikke kunne hænge fast mellem to fingre. Ved du, om det vil sige at min ÆL har fundet sted? Troede først jeg skulle have ÆL d. 10, så nu er jeg i tvivl om, hvorvidt vi har gået glip af det vigtige tidpunkt inden ÆL eller om vi rent faktisk har ramt lige i peaket? Håber du kan gøre mig lidt klogere på dette.

  1. ML says:

   *Mente 6-7 og 8 juli

  2. Hej 🙂
   Det lyder helt rigtigt, æggehvide den dag I have sex, det bliver ikke bedre. Så du kan slappe helt af, du har gjort hvad du kunne. Det som kom dagen efter var jo nok blandet med lidt sæd, så det kan være lidt sværere lige at tyde, og ja det bliver ofte lidt geleagtigt ;-). Er sikker på I har ramt det rigtige tidspunkt. Kh

 2. Melisa Klausen says:

  Kan man have fertil udflåd uden æggeløsning?

  Jeg har haft en missed abort og lidt nervøs for alt ikke er ude.
  Men jeg har fertil udflåd, men kan man have det uden æggeløsning

  1. Hej
   Ked af at høre om din MA.
   Altså man kan jo aldrig sige aldrig men fertilt udflåd er stort set altid tegn på ægløsning. En MA kan dog godt lave lidt rod i systemet, så cyklus ikke bare sådan lige med det samme kører. Nu ved jeg jo ikke hvor længe siden det er du havde din abort men hvis det er for nylig skal kroppen nok lige finde sig selv igen, inden du kan forvente at alt igen er helt normalt. Dog er fertilt udflåd ikke tegn på at alt ikke er ude. Hvis det er den fertile udflåd du har, er det højst sandsynligt ægløsning. Det kan også nemt forveksles med sæd eller ind imellem kan der kommer en udflåd der minder om den fertile lige inden menstruation.
   kh Helle

 3. Sigrid says:

  Tak for en god artikel ? Kan man have en cyklus uden det fertile udflåd? Det oplever jeg indimellem (er 34).
  Har en søn, men ønsker endnu et barn, derfor er jeg nysgerrig.

  1. Hej Sigrid
   Ja!! det når ind imellem ikke helt ud og bliver synligt. Du kan, hvis du oplever det ofte overveje at bruge “Pree-seed”, bare for at være sikker på at der er nok væske for sædcellerne at svømme i.
   Kh og held og lykke
   Helle

 4. Jeg havde i forgårs helt gennemsigtigt udflåd som kunne strækkes i en lang tråd, og samtidig havde jeg en stikken i den ene side af underlivet, som kom og gik i løbet af dagen. Min ÆL-test var dog negativ men med en svag streg på positiv. Den dag havde mig og min kæreste sex. Dagen efter var det lidt den samme slags udflåd, men den er måske også lidt påvirket af at vi havde sex dagen før. Og i dag er min udflåd hvid og lidt tør i det, og kan slet ikke trækkes i tråde og derudover har jeg ømme bryster. Har vi ramt mit fertile vindue? Jeg synes det er svært at finde ud af. Jeg bruger ÆL-tests fordi jeg har meget uregelmæssig menstruation, men indtil nu har ingen af testene været tydeligt positive, så derfor prøver jeg at lytte mere til min krop og tjekke udflåd.
  Jeg plejer at få menstruation 7-14 dage efter stikken i underlivet og ømme bryster.
  Kan vi have ramt ÆL-dagen da vi havde sex?

  1. Det kan du være sikker på. Fremadrettet ville jeg droppe testene, de forvirre ofte mere end de gavner. Det er meget bedre at lytte til kroppen. Det lyder ganske vist som om i ramte plet. Held og lykke.

 5. Emma says:

  Kan man opnå graviditet uden at ens udflåd ændre konsistens og udseende? Jeg oplever at jeg et par måneder nu er kommet til det meget våde stadie før det “gode” stadie, men at det aldrig opnår æggehvide og elastik konsistens?…

  1. Ja det kan man. Det er ikke altid at der er så meget at det ligefrem løber ud, du kan sagtens have den fineste “æggehvide” højere oppe, hvor det jo også er, den gør mest gavn.
   kh Helle

 6. Michella says:

  Tak for en virkelig god artikel. Efter SA i maj, har jeg haft uregelmæssig cyklus. Efter denne har jeg ikke rigtig oplevet det æggehvide udflåd. Men fik akupunktur i november og her i december, har jeg haft hele 5 dage med det, på trods af, at jeg er 32, kan det “lade sig gøre”?? Vi var til gynækolog d. 22 og der skød han min ægløsning til at ligge d. 24, men havde æggehvide udflåd allerede fra d. 21, hvor det næsten var sådan helt gummi/snot agtigt og kunne strækkes i ekstreme længder og kom i store mængder. Vi har forsøgt at have sex på alle dagene, men havde det været bedst at vente til d. 24?

  1. Hej
   Tusind tak 🙂
   Ja det kan godt lade sige gøre at have den fertile slim i flere dage, men når den er gummiagtigt er det muligvis ikke den rigtige fertile slim, i hvert fald ikke hvis det er meget gummiagtigt, så kan det være at du har fået en lille infektion (havde du lidt kløe eller irritation?). Men hvis det ikke er mere gummiagtigt end at du stadig kan strække det ud i en lang tråd jamen så lyder det til at du bare har været super fertil i den pågældende cyklus.
   I hver fald er svaret på dit spørgsmål, at det kun er godt at I have sex alle dagene. Det er kun bedst at vente, hvis din mand har lav sædkvalitet. Hvis han ikke har det så er det bare med at give den gas.
   Der ud over kan sæd overleve op til 5 dage i den rette fertile slim!
   kh Helle

 7. Klara says:

  Hej.
  Kan man ud fra udflåd efter ægløsning vurdere om der kan være en Graviditet på vej og ægget har sat sig fast?
  Jeg har i denne cyklus haft mere hvid udflåd efter ægløsning end jeg plejer. Ikke lugtende eller svie. Men oplever efter hvert toiletbesøg en hvid klat udflåd. Jeg er nu 3+4 og skal først teste om 3 dage ?.

 8. Sn says:

  Jeg faldt over dette opslag, og tak for det. Jeg sidder nu i en anden situation, men jeg håber på du vil kunne give mig vished.
  D. 3 juni var jeg sammen med min kæreste, og havde Æl.
  D. 19 juni skulle jeg så have min mens, men den er udeblevet. I dag d. 25 juni til morgen har jeg så gennemsigt udflåd. Er det normalt, at mens udebliver og der i stedet for opstår gennemsigt (æl lignede slim), jeg er 33år, hvis det har betydning ?

 9. Steffi says:

  Hej, tak for en god artikel. Håber du kan hjælpe mig her.
  Jeg havde en positiv ÆL-test omkring dag 24 og fik derefter menstruations-agtige kramper på dag 26 og en hel uge frem. Troede min menstruation var tidligt på den, men begyndte bare at få lyserødt udflåd på dag 32, hvilket så har varet en hel uge nu (dag 37 i dag). Fortsat ingen menstruation og mit udflåd skifter mellem at være vandigt, “normalt” og”, lyserødt og brunligt. Nogen gange endda slimet ala æl-slim, dog med lidt blod i også. Der har ikke på noget tidspunkt været decideret blødning og det er kun et par gange dagligt det er lyserødt. Ingen særlig lugt eller kramper længere.
  Skal jeg være bekymret?

 10. Karina says:

  Hej
  Jeg har lige et spørgsmål. 🙂
  D. 10 i denne måned, havde jeg som sagt den der lange slimede dinglende lange tråd hængende fra mit underliv, da jeg var på toilet. Dog tog jeg en ægløsningstest, men var negativ. Tog ægløsningstest dagene efter og de var også negative?? Hvor længe efter den slimede æggehvide tingest har man ægløsning? 2 og 3 dage efter den oplevelse havde jeg sådan lidt murren i underlivet og det føltes på en måde ret tungt.. jeg bliver ret usikker når min krop viser mig alle de her tegn, men testen siger negativ. Og jeg tager testen om morgenen når urinen er mest koncentreret..
  Jeg havde en missed abortion tilbage i slut april..
  Kh
  Den forvirrede

 11. Hej
  Jeg har lige haft ægløsning (vurderet ud fra udflåd), dagen efter har det ændret konsistent, men her oplever jeg så en lille lyserød blødning ved et toiletbesøg og det samme dagen efter. Det er nu to dage siden og har ikke blødt mere end det. Er det normalt at bløde i forbindelse med ægløsning?
  Vh Anne

  1. Hej Anne
   Ja det kan godt ske at man bløde en smule ved ægløsning, det er rent hormonelt og normalt❤️

Comments are closed.