fbpx
fertilitet

Udflåd og fertilitet

Har du gang i et babyprojekt er det vigtigt du kender alt til din egen udflåd og fertilitet.


Dit udflåd er uden sammenligning den bedste indikator på, at du er højfertil. Den rigtige udflåd fortæller dig, at nu er det nu, og holdt op mod temperaturmetoden vil der ikke være nogen tvivl.

At kende dit udflåd, fortæller dig en hel masse om din cyklus.-. Ordet udflåd er sådan et øv-ord, på en måde lyder det bare ikke lækkert og egentlig ville mange nok gerne være det foruden. Nogle kvinder kan endda  fejltolker deres udflåd som en vaginal infektion,- eller som noget ulækkert stads, der skal tørres væk i en fart. Kæmpe misforståelse.
Kvinde for pokker, det er guld, det pureste guld, det er en af de vigtigste sekreter i din krop. Det er et helt fantastisk livssekret. Det er den som smøre så godt når I elsker og den som sædcellerene suser afsted i, når tiden er den rette til en rejse, dybt ind i dit fertile underliv. What is not to like?

Derfor skal du tjekke dine sekreter. Faktisk er det bedste ved, at tjekke dit udflåd, at du vil forstå en gang for alle, at det er fuldstændig normalt. Det er sundt og det fortæller os om, hvornår vi kan skabe liv. Se aldrig mere dit udflåd som noget ulækkert, det er en sund og meget betydningsfuld væske, lige som mænds sæd. Hvad udflåd er for kvinden er ligesom, hvad sæden er for manden. Mænd er fertile altid, de producerer sæd hele tiden. Men, vi kvinder er kun frugtbare i dagene omkring ægløsning og derfor producerer vi kun det rigtige udflåd, omkring ægløsningen. Den bliver produceret helt speciel til sædcellerne, som svømmer perfekt i den. Når sæden rejser fra penis til skeden har den brug for denne helt specielle substans, for at overleve og denne “udflådskvalitet” er kun til stede omkring det tidspunkt, ægget bliver frigivet, -jamen er det ikke bare for nice?.
Jeg bliver altså sådan personlig lidt skør og opstemt ved tanken, go body!!, du er for sej! ;-).

Udflådet starter sin udvikling så snart menstruationen er overstået, denne proces styres af hormonet østrogen. Efter mens. er det normalt med en tør periode uden udflåd overhoved. Hvis du mærker efter oppe i skeden vil det næsten føles, som om du mærker på indersiden af din kind. Din finger vil blive lidt fugtig og efter et par sekunder er det fordampet. Efter et par dage vil du måske opleve lidt udflåd, som nærmest er klistret. Nogle gange kan den endda nærmest være sådan gummi-agtigt og kommer måske ud i klumper, i hvert fald er det ikke vådt i denne periode. Sæd vil aldrig kunne overleve i denne type udflåd. Når konsistensen så ændre sig igen efter et par dage, bliver den cremet nærmest som bodylotion. Nogle gange er udflådet så vådt og vandet, at det kan være svært at holde styr på (konsistens som skummetmælk) faktisk har jeg indimellem i denne korte fase været helt bange for at jeg havde tisset en smule fordi det netop er så vandigt. Det fortæller os, at vi er på vej mod den helt rigtige udflåd, som følger umiddelbart efter, den meget våde udflåd.

Det helt rette tidspunkt!

Nu bliver udflådet som rå æggehvide. Jubiiiii ( tid til en lille sejrsdans). Det er ekstremt slimet og du kan strække det ud mellem to fingre, i en lang tråd. Som regel er væsken klar, men den kan være lidt gul, lyserød eller rødligt. Der kan nemlig forekomme en lille bitte blødning ved ægløsningen. Udflådet kan også være vandet. I det hele taget er du nok mere våd i underbukserne disse dage end du plejer. Du kan godt opleve, at når du sidder på toilettet og tisser, kommer der en lang slimet tråd som ligesom bare hænger ud af dig og dingler lystigt. Så er der ingen tvivl at all.
Kvinder først i tyverne har 4 eller 5 dage med æggehvide, mens kvinder midt i tredverne kun har en dag eller to. Og os gamle kraver i 40erne har endnu kortere, hvis vi da ikke allerede er fuldstændig indtørrede, som gamle runkne rosiner.
Efter disse fertile dage er de fleste kvinder rimelig fri for meget udflåd frem til menses. Dog oplever nogle kvinder en dag eller to før mens. en meget våd udflåd, som næsten kan forveksles med æggehviden. Et trick til at identificere kvaliteten er, at notere hvordan det føles når du tørre dig mellem skamlæberne. Føles det tørt? glidende? eller vådt?. Når du er tør vil toiletpapiret eller din finger ikke let glide, hvor imod det vil føles vådt og rigtig godt med smørelse under ægløsningen.
Stort set alle kvinder kan observere et mønster i den måde deres udflåd forandre sig på. Når du er ekstrem fertil bliver dit udflåd klart og let slimet. Faktisk kan det føles så vådt at underbukserne nærmest er drivvåde.
Nogle kvinder tjekker udflåd hver eneste dag for derved altid, at have styr på de fertile dage, dette gøres således:

– Begynd at tjekke efter endt menstruation.
– Fokuser på alt hvad du mærker i løbet af dagen ( Føles det tørt, vådt eller slimet udenpå. Føles det måske nærmest som sidder du på en klat æggehvide?) De vaginale forandringer kan stort set alene identificere de fertile dage.
– Prøv at tjekke udflåden, hver gang du er på toilettet. På vej der ud kan du lave lidt knibeøvelser, dette vil hjælpe udflåden ned til skedeåbningen. Knibeøvelser er i det hele taget vigtige, så husk at knibe sammen flere gange om dagen.
– Tjek udflåden mindst 3 gange om dagen.
-Tjek aldrig efter samleje eller seksuel ophidselse. Sæd og kvindes seksuelle sekreter kan forveksles med udflåden.
– Lær at se forskel på sæd og den fertile udflåd. De kan nemlig ligne hinanden. Sæd er nogen gange gummiagtig og hvidt eller sådan slimet skum-agtigt. Det går let i stykker og tørre lynhurtigt på din finger. Omvendt er den fertile udflåd klar og du kan strække den, uden den går i stykker.
– Spred dine ydre skamlæber og tjek med to fingre lidt oppe, tag en prøve ud, hvis der er noget.
– Mærk konsistensen ved at nulre det mellem to fingre. Er det tørt, klistrede, cremet eller lige som æggehvide?
– Åbn to fingre op og se hvor hurtigt strengen knækker.
– Når du har tisset så bemærk hvor let wc-papiret glider gennem dine skamlæber. Føles det tørt, glidende eller vådt?
– Læg mærke til dine trusser i løbet af dagen. Husk på, at den meget fertile udflåd ofte former en rundt cirkel på grund af dets høje koncentration af vand. Den ikke fertile udflåd ligger sig som regel i klatter eller som striber i dine trusser.
– På dine mest fertile dage bør du kigge ned i wc-vandet mens du tisser. Det former sig som en bold når det rammer vandet. Når det ryger under vandet ligner det en sky som synker til bunden. Et lille trik hvorpå du kan identificere udflåden, er ved at tage en lille prøve mellem 2 fingre og dyb det ned i et glas vand. Hvis det er den helt rigtige fertile udflåd vil det forme en lille klump som synker ned på bunden. Hvis det er almindeligt udflåd vil det opløses.

Når østrogennieveauet peaker lige før ægløsning ændre udflåden sig med det samme inden for få timer. Det vare ved intil østrogen nieauvet falder drastisk, kombineret med med at progesteronnieavuet stiger lige som ægget bliver frigivet.

Efter ægløsning bliver udflåden igen klistret og nærmest umuligt for sædcellerne at svømme i. Resten af cyklussen er som regel ret tør.

Det kan dog ske at du pludselig igen kort inden menstruationen har noget vådt udflåd som minder om den berømet æggehvideudflåd. Det er noget hormonelt og ikke en ny fertil periode.

Den mest fertile dag ”peak dagen” i din cyklus er den sidste dag du har det æggehvidelignende sekret, som du kan strække ud mellem to fingre. Som regel starter du med, at producere det en dag eller to før ægløsning. Peak dagen er typisk en dag eller to før temperaturen stiger. Du kan sagtens opleve, at den aller bedste elastiklignende udflåd ses et par dage før ægløsningen. Så hvis du har æggehvid-udflåd (jaja ved godt ordet er lidt klamt men det er bare lettere at kalde en spade for en spade) to-tre dage i træk, vil det være den sidste dag som er din peakdag også selv kvaliteten ikke er lige så god som de forrige. Efter peak dag bliver du som regel hurtig ret tør igen.

Hvordan kan du se forskel på fertilt udflåd og sæd?
Joo altså den fertile udflåd er som regel klar og slimet. Sæden er ofter gummiagtig hvidlig og kan ikke strækkes ud

Det skal lige siges, at alle kvinder er forskellige og dit udflåd er muligvis lidt anderledes end jeg har beskrevet men lige meget hvad vil dit også ændre struktur i løbet af din cyklus og det er jo det mønster, du skal lære at kende.

God fornøjelse 🙂

Du er velkommen til, at stille spørgsmål ang. din cyklus og dit fertile udflåd herunder :-). Jeg svarer kvit og frit og gratis ;-).

Måske oplever du:

 • At du småbløder lidt på uforklarlige tidspunkter i din cyklus!
 • At din menstruation pludselig er meget kraftigere eller lettere end den plejer!
 • At du pludselig får en mørkebrun plet i trusserne i slutningen af cyklus!
 • At du har en lidt blødning midt i cyklus.
 • At du har klistret udflåd i alt for mange dage i træk!
 • At du bliver ved, at have den meget våde udflåd dag efter dag!
 • At du pludselig får den våde æggehvide udflåd lige inden menstruation.
 • Temperaturen laver uforklarlige løjer!

Eller spørg løs ( i kommentarfeltet, nederst på siden):

(7) Comments

 1. ML says:

  Jeg tænker, jeg lige har haft ægløsning, en æggehvide konsistens d. 7 og 8 juli om morgenen, med lang bro imellem fingrene, der ikke gik i stykker. Vi havde sex d. 8 og dagen efter virkede det allerede som om det ændrede sig til en mere tør konsistens, dog lidt sent d. 9 kom der igen noget gennemsigtigt gelé agtig fugt men som ikke kunne hænge fast mellem to fingre. Ved du, om det vil sige at min ÆL har fundet sted? Troede først jeg skulle have ÆL d. 10, så nu er jeg i tvivl om, hvorvidt vi har gået glip af det vigtige tidpunkt inden ÆL eller om vi rent faktisk har ramt lige i peaket? Håber du kan gøre mig lidt klogere på dette.

  1. ML says:

   *Mente 6-7 og 8 juli

  2. Hej 🙂
   Det lyder helt rigtigt, æggehvide den dag I have sex, det bliver ikke bedre. Så du kan slappe helt af, du har gjort hvad du kunne. Det som kom dagen efter var jo nok blandet med lidt sæd, så det kan være lidt sværere lige at tyde, og ja det bliver ofte lidt geleagtigt ;-). Er sikker på I har ramt det rigtige tidspunkt. Kh

 2. Melisa Klausen says:

  Kan man have fertil udflåd uden æggeløsning?

  Jeg har haft en missed abort og lidt nervøs for alt ikke er ude.
  Men jeg har fertil udflåd, men kan man have det uden æggeløsning

  1. Hej
   Ked af at høre om din MA.
   Altså man kan jo aldrig sige aldrig men fertilt udflåd er stort set altid tegn på ægløsning. En MA kan dog godt lave lidt rod i systemet, så cyklus ikke bare sådan lige med det samme kører. Nu ved jeg jo ikke hvor længe siden det er du havde din abort men hvis det er for nylig skal kroppen nok lige finde sig selv igen, inden du kan forvente at alt igen er helt normalt. Dog er fertilt udflåd ikke tegn på at alt ikke er ude. Hvis det er den fertile udflåd du har, er det højst sandsynligt ægløsning. Det kan også nemt forveksles med sæd eller ind imellem kan der kommer en udflåd der minder om den fertile lige inden menstruation.
   kh Helle

 3. Sigrid says:

  Tak for en god artikel 😊 Kan man have en cyklus uden det fertile udflåd? Det oplever jeg indimellem (er 34).
  Har en søn, men ønsker endnu et barn, derfor er jeg nysgerrig.

  1. Hej Sigrid
   Ja!! det når ind imellem ikke helt ud og bliver synligt. Du kan, hvis du oplever det ofte overveje at bruge “Pree-seed”, bare for at være sikker på at der er nok væske for sædcellerne at svømme i.
   Kh og held og lykke
   Helle

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *