Hvorfor er baby så urolig ved brystet?

Der kan være utrolig mange årsager til, at baby er urolig ved brystet. I den følgende artikel vil jeg komme med en del bud på, hvad det kan være. Bekymringen opstår ofte når barnet i perioder vil sutte oftere og længere end før, og dermed bliver urolig ved brystet. Denne adfærd er dog helt normal, og ikke i sig selv grund til den helt store bekymring.

Hvorfor er baby urolig?:

Følsom personlighed

Babyer er ikke bare babyer, men har deres helt egen personlighed med sig. Nogle er sensitive og virker måske ikke helt så klar på at være havnet i verdenen som andre. De kan være svære at tilfredsstille og græder ofte. Måske er de ikke vilde med at få tøjet af, at være i bad eller skift i det hele taget. Andre babyer er ligesom født mere robuste og er ikke så sensitive i forhold til omverdenen. Så en del af forklaringen på din urolige baby kan være personligheden.

Måske har baby ondt i maven?

Måske har din baby fået mavekneb? Det er meget almindeligt at babyer har ondt i maven. Deres tarmsystem er endnu så umodent, og der skal ikke meget til førend det rumsterer derinde.

Sutteteknikken

Før du leder efter en mere kompliceret grund, kan det være, at du skal kikke på om det er sutteteknikken som driller. Hvis din baby ikke ligger rigtigt f.eks. i en lidt akavet vinkel i forhold til brystvorten, kan han protesterer højlydt. Hvis baby ikke ligger korrekt til brystet bliver de medfødte spisereflekser ikke aktiveret på samme måde og baby får måske derved ikke brystvorten korrekt, og dybt nok ind i munden. Jo dybere brystvorten kommer ind jo bedre fungere det for baby og jo mere tilfredshed opstår der.

Tager baby ordentlig fat?

Bliver baby ikke mæt?

Hvis din baby er konstant rastløs og vil spise stort set 24-7 og har svært ved at blive i søvnen, så kan der være en mulighed for, at han ikke får helt nok mælk. Især hvis denne adfærd ledsages af lav vægtforøgelse. Den mest almindelige årsag til urolige babyer ved brystet som drejer hovedet og skiftevis giver slip og tager fat, er langsomt nedløb. Det betyder ikke at du ikke har nok mælk, baby er bare for utålmodig og orker ikke at kæmpe sådan for det..

Sutteforvirring

Nogle baby kan i starten ikke altid finde ud af, at der er to forskellige sutteteknikker på henholdsvis sut og bryst.

Normal adfærd forveksles med “at der er noget galt”

Nogle gange kan en babys adfærd virke helt ekstrem besværlig, selvom det er en ganske normal babyadfærd. For eksempel er det normalt, at en nyfødt baby protesterer, når de bliver lagt ned; de elsker at blive holdt og føler sig sikrest ved siden af ​​en voksen krop. Det er normalt for nyfødte at spise meget ofte, de fordobler deres vægt i løbet af få måneder! Det er også normalt at de hader autostole og hyler som en stukken gris.

Udviklingsspring/appetitspring

Hvis din baby har ammet godt længe, men derefter ud af det blå pludselig afviser brystet, kan det virkelig være frustrerende, da du intet gør anderledes. Forklaringen er ofte at baby gennemgår et udviklingsspring/appetitspring. Det handler om at baby har brug for mere mad, men at produktionen halter lidt bagud. I denne overgang skal baby kæmpe mere for det end normalt. Måske afviser baby nogle amninger og de bliver let distraheret af lyde, aktiviteter, nye omgivelser og søskende – især i løbet af dagen. 

Det sker typisk omkring 2-3 uger eller 2-3 måneder.

Hurtigt nedløb

Nogle babyer kan finde det vanskeligt at klare en meget hurtig strøm af mælk. De kan simpelthen ikke følge med og begynder måske at hoste, eller får mælken galt i halsen. Derfor giver de hele tiden slip på brystet. Baby er nød til at både kunne suge, synke og trække vejret under amning, og når strømmen af ​​mælk er meget hurtig, prioritere baby heldigvis at kunne trække vejret, så derfor hopper baby af og på hele tiden. Men det er en stressende oplevelse for både mor og barn, og hos barnet udløser det en rastløs og utilfreds adfærd. Problemer med nedløbet/ mælkeflowet kan skyldes:

  • Forkert sutteteknik, når baby ligger helt rigtigt til kan han som regel klare mælkestrømme lige meget hvor hurtigt det går.
  • Baby ønsker at fortsætte med at sutte efter han er mæt. Dvs baby vil egentlig gerne bare sutte uden at få mere mælk.
  • Du har for meget mælk . At have en masse mælk er normalt en god ting, men nogle gange kan den store mængde tilgængelige mælk i sig selv være en årsag til urolig adfærd

Refluks

At gylpe lidt modermælk op efter et måltid er helt normalt,

Andre årsager til en urolig baby

Andre ideer, der kan forklare urolig eller rastløs babyadfærd ved brystet:

  • En mindre dehydrering (lad din baby amme ofte for at slukke tørsten),
  • Baby er for varm, for kold eller iført en alt for stram ble.
  • Har ømt tandkød eller trøske
  • Har “noget med” ørerne.

Du tager medicin

Nogle mødre bemærker en mulig sammenhæng mellem deres barns adfærd og visse kosttilskud eller medicin, de tager.

Baby skal bøvse

Hvis teknikken ikke er helt i skabet, sluges der typisk meget luft, så hvis baby bøvser meget, kan det være en god ting at få sutteteknikken tjekket.

Men baby bøvser naturligvis også selvom teknikken er i top. Bøvser kan gøre ondt nede i mavesækken. Når du bøvser baby skal du holde ham i lodretstilling. Små lette klap på ryggen hjælper luftboblerne i maven kan komme op.

Anbefalede artikler til dig!