Sår på brystvorterne

Av av av for en i hulen og helvede og (indsæt selv ord der er endnu værre). Det kan gøre helt afsindigt ondt i brystvorterne, det svier og brænder og du har lyst til at skrige. Som udgangspunkt er det ikke meningen, at det skal gøre ondt overhovedet at amme, heller ikke i starten. Dog er min erfaring, at det ofte gør ondt i starten i større eller mindre grad. For det er ikke altid, at ammeteknikken sidder lige i skabet, lige fra første dag. I begyndelsen er det helt almindelig, at baby ind imellem ikke får rigtigt fat og dermed sutter for yderligt på brystet, hvilket er alt for slidsomt for de stakkels brystvorter. Efterhånden som teknikken rettes til forsvinder sår og smerter, og du ser dem aldrig mere så længe du ammer,

I den følgende artikel vil jeg fortælle dig om, hvad du stiller op, hvis du allerede har fået sår på brystvorterne og naturligvis, hvordan du helt undgår at komme dertil.
Men fortvivl ikke. I litteraturen og på nettet bliver det ofte blæst lidt op om, at det absolut ikke er meningen, at det skal gøre ondt og at der er noget galt!
Men ro på. Ja teknikken skal lige reguleres lidt, men det betyder slet ikke, at du er helt afmarcheret. Alt begyndelse er svær og jeg har personlig ikke mødt særlig mange kvinder som er gået helt uden om ømme brystvorter eller sår i den første periode.

Hvad kan du stille op når du har sår på brystvorterne:

 • Smør dem med kokos/olivenolie imellem amningerne.
 • korriger sutteteknik
 • Smør med din egen modermælk og lad lufttørre.
 • Smør med lanolin creme (hvis modermælk ikke virker)
 • En te-si, brystvortebeskytter eller lignende kan beskytte en beskadiget brystvorte. Den anbringes i bh’en mellem amningerne, kan sikre, at brystvorten får luft og ikke hænger fast i tøjet (vigtigt, at din bh har en passende størrelse, så beskytteren bliver holdt på plads uden at blive presset ind i brystvævet).

  *Brystvortebeskyttere findes i forskellige udgaver. En te-si af plastik, hvor hanken er fjernet, er en god og billig model.
 • Prøv evt. ammevisualisering, slap af og tag nogle dybe indåndinger, så du ikke sidder og spænder.

Hvad kan du gøre for at forebygge og afhjælpe?

 • At tilbyde brystet, så snart baby viser tegn på sult
 • At malke lidt ud med hånden, hvis baby har svært ved at få fat, fordi brystet er spændt
 • At lægge barnet til den mindst ømme side først
 • At sørge for at baby får godt fat om brystet – og ligger helt tæt ind til din krop
 • At slappe af – og trække vejret dybt og roligt
 • At prøve forskellige ammestillinger. Tilbagelænet ammestilling kan aflaste, så der ikke kommer så meget træk i brystvorten, når barnet har fat.
 • At stikke en finger ind i barnets mundvig, for at punktere vakuum, før det tages fra.

  Den bedste løsning er at sørge for, at barnet får godt fat, tilbyde brystet hyppigt og prøve at slappe af. Nogle gange er det tilstrækkeligt at ændre barnets placering i forhold til brystet. Hvis barnet har godt fat, og mælken løber, kan barnet sutte meget længe, uden at brystvorterne bliver ømme.


Der er delte meninger

Der er mange meninger om det med at smøre brystvorterne med creme. Det handler selvfølgelig om at baby får rester af cremen ned i maven ved næste amning. Derud over er der undersøgelser som viser, at smøring af brystvorten
med udmalket modermælk lige efter amning, har lige så god eller bedre effekt end salver såsom lanolin på kortvarige smerter i brystvorter.
Derudover findes kun få randomiserede studier af effekten af brystvortecremer som viser, at problemer med smerter, sår og revner ikke er mindre hos kvinder, som smører deres brystvorter. Samtidig er der risiko for overfølsomhedsreaktioner og det kan ikke udelukkes, at brug af brystvortecreme øger risikoen for brystbetændelse. Derfor anbefaler jeg altid at starte med at smører med modermælk og lad lufttørre, hvis det ikke hjælper så prøv lanolin.

Tegn på at baby ikke sutter rigtigt

 • Smerter efter mælken er løbet til, skyldes næsten altid, at barnet ikke har godt fat om brystet. I nogle tilfælde har brystvorten tydeligt en ændret form, lige når barnet har givet slip på brystet.
 • Har brystvorten facon som spidsen af en ny læbestift, kan det være tegn på, at barnet sutter for yderligt.
 • Ømme brystvorter kan også skyldes, at barnet sutter meget energisk.
 • I starten kan brystvorterne blive ømme, fordi barnet sutter på et bryst, som kun indeholder lidt mælk. Senere kan ømheden skyldes, at barnet bliver lagt til for sjældent og derfor er meget sultent. Eller at du er anspændt, hvilket kan hæmme nedløbsrefleksen og medføre at mælken ikke løber så let.
 • Nogle børn danner et kraftigt vakuum, når de sutter, hvilket kan give smerter ved amning, trods god ammeteknik. Detter er dog sjældent og det kan afhjælpes ved at bruge suttebrik en periode.

Vigtige opmærksomhedspunkter ved sår på brystvorterne

 • Hvis smerter i brystvorterne ikke tages alvorligt, er der risiko for udvikling af sår og revner.
 • Hvis problemerne skyldes, at moderen er anspændt, er det vigtigt at prøve at finde ud af hvorfor.
 • Når der er kommet sår på brystvorterne, er det fristende at amme med en suttebrik, at trække tiden mellem amningerne med en sut eller give en flaske for at springe et måltid helt over. Disse tiltag kan ofte afhjælpe symptomerne akut, men de løser ikke problemet,
 • Sårets form og placering kan bidrage til at indkredse årsagen til problemet. Hvis såret har form som en streg hen over spidsen af brystvorten, har barnet fat for yderligt. Dækker såret det meste af spidsen, kan det skyldes, at barnet sutter for energisk.
 • For kraftigt vakuum på en brystpumpe kan give den samme skade.

Men igen ro på, det skal nok gå alt sammen. Har du brug for at jeg som ammevejleder kommer ud til dig, så book en tid her.

Anbefalede artikler til dig!