Hvad gør man hvis man bange for at føde?

Fødslen kan for nogle gravides vedkommende stå som et frygteligt, farligt og enorm skræmmende scenarie. Fødselsangst skal altid tages alvorligt! det er vigtigt at du allerede tidligt i din graviditet taler om det og opsøger hjælp. Det er ikke spor ualmindeligt eller uforståeligt at være skrækslagen for at skulle føde. Hos både din jordemoder eller din doula vil du i den grad blive lyttet til og der vil blive taget hånd om din situation.

Første skridt; Erkendelsen af at have fødselsangst

Du er gravid men du har slet slet ikke lyst til at tænke på fødslen. Faktisk forsøger du nærmest at undgå at forholde dig til den. Du ved den ligger derude i fremtiden men der må den så ligge alene for sig selv for lige nu er det bare alt for skræmmende at forholde sig til det faktum, at baby skal ud og at det kommer til at gøre ondt. Du ville ønske at du ikke havde det sådan. Gid at det bare ville forsvinde og at du i stedet ville bliver sådan en powermama, som bare lå der og fødte med alle hendes irriterende urkræfter og råstyrke, som du for øvrigt er ganske overbevist om at du ikke besidder. Du kender dig selv godt nok til at vide, at du hader når tingene stikker af og er ude af kontrol.

Du hader tanken om at gå i panik og at smerterne løber helt af med dig og at du måske slet ikke kan klare det. Du overvejer kejsersnit men kan alligevel heller ikke forlige dig med tanken om det. Jo mere du tænker over fødslen jo værre bliver det, du får måske endda hjertebanken, bliver utilpas og svedig.

I det hele taget har du svært ved at tale om det.

Er det nogenlunde sådan du har det, så lider du af fødselsangst. Det er okay, sig det højt, fortæl det til dine nærmeste!

Søg også professionel hjælp!

Få sagt det til din jordemoder eller/og brug en fødselsterapeut. Begge er uddannet i fødselsangst og vil kunne hjælpe dig med at få identificeret hvad angsten handler om få lavet en strategi eller plan til, hvordan det kan håndtere

Hvem får typisk fødsesangst?

Alle kan komme til at opleve en større eller mindre grad af fødselsangst, både førstegangsfødende eller fleregangsfødende med tidligere hårde fødsler. Men typisk er det førstegangsfødende som egentlig slet ikke havde tænkt sig, at de skulle have børn eller også er det som sagt kvinder som har født før og haft en dårlig oplevelse.
Det kan også være kvinder som i forvejen er særlig ængstelige, lider af angst eller har andre psykiske udfordringer. Men det kan være alle!

Planlagt kejsersnit ved fødselsangst

Planlagt kejsersnit kan for nogle kvinders vedkommende være en kæmpe lettelse. De kan nyder graviditeten og de ved, hvad der skal ske. For flergangsfødende med virkelig slemme fødselsforløb kan det være en rigtig god løsning.
For førstegangsfødende som ingen fødselserfaringer er det utrolig vigtigt at få sat så mange ord på som muligt. Det er vigtigt at få en stor viden om fødsler og smertelindring, sådan at et evt. fravalg af vaginal fødsel, er taget på et oplyst grundlag.

Tidligere traumatisk fødsel

Det er meget vigtigt at få talt et traumatisk fødselsforløb igennem og få det placeret et godt sted. Den nye graviditet rummer en ny historie og en ny fødsel som højst sandsynligt er helt anderledes

Dit nye barn rummer en nye historie og dit tidligere fødsel skal bearbejdes;
Hvordan var den psykiske del af fødslen, hvilke følelser havde du i spil?: utryghed? eller angst?. Måske følte du dig ikke mødt eller måske blev du takt ned til. og måske oplevede du adskillelse af dig og dit barn efter fødslen?

Nogle følelser skal lige skal placeres inden man kan gå over i noget nyt.

Vi skal have mildnet din angst

Og hvordan gør vi så det? Ført og fremmest skal du have en god portion viden og information. Desuden skal vi sikkert snakke om kontrol. Vi skal have sat ord på alt som fylder og erstattet frygten med optimisme og glæde.

Lider du af fødselsangst eller vil du gerne forebygge fødselsangst, så book en tid.

Book en 2 times fødselsforberedelse og skriv i notatfeltet, at det er fødselsangst det handler om.

Anbefalede artikler til dig!