Sædkvalitet

Gennemsnitligt antal sædceller pr udløsning er 100-500 millioner, men som sagt skal vi jo bare bruge en enkel lille bitte haletudse. Fakta er at en ud af fem mænd på 30 år i Danmark, har problemer med at gøre en kvinde gravid.

Der er mange ting din mand eller donor kan gøre for at forbedre sædkvaliteten, men husk det hjælper ikke lige her og nu, da sædcellerne er 2-3 måneder om at modnes.

Mænds sædkvalitet falder også med alderen, hvilket man ikke altid har vidst, og hvilket der heller ikke er specielt meget fokus på. Fordi mændene kan i princippet få børn hele livet, men tro ikke andet end at sæden naturligvis er bedst, når de er yngre.

Nyere forskning om sædkvalitet

Nyere forskning viser, at der bør dyrkes dybere ned i sædens arvemateriale, dvs. sædens DNA.
Ofte kigger sædkvalitetstest slet ikke så dybt ind i sædcellens kerne. Den konstaterer mere hvor godt sædcellerne svømmer, bevægelsesmønster og hvor mange der er.

Livsstil har kæmpe indflydelse på sædens DNA, og manden kan i høj grad påvirke sædcellens DNA positivt ved at ændre livsstil.
En sædcelle indeholder kromosomer, som manden giver videre til sit barn. Et kromosom består af DNA.
Et DNA kan ændres og påvirkes gennem hele livet afhængig af ydre forhold så som kost, motion, søvn, vaner osv.

Det er ikke alle mænd, som er klar over det, og ofte kan det være en stor lettelse for manden også at kunne gøre noget, og ikke bare være den passive part, som skal støtte sin kæreste.

Varme forneden er ikke godt

Sædkvaliteten afhænger meget af mandens levestandard og sundhed. Er han for tyk kan det påvirke sæden. Varme direkte på mandens underliv er ikke spor sjovt for sædcellerne, så jeg ville nok ikke invitere manden min på SPA eller i boblebad, hvis du vel og mærke ønsker at reproducere dig med hans genmateriale inden for en kommende fremtid.

Han skal heller ikke sidde med computeren i skødet, da den kan generere alt for meget varme i bollerne, og godt nok kan ristede boller i andre situationer være en hyggelig ting, men her siger vi nej tak.

Cykling er heller ikke det allerbedste, små ture gør selvfølgelig ingen ting, men hvis det er som motionsform i timevis, kan det være en god ide at finde på noget andet så længe i forsøger at lave en baby. Alle de mange bump plus varme er ikke så hensigtsmæssig.

I det hele taget er varme omkring testiklerne bare et opmærksomhedspunkt, især hvis manden i forvejen ikke har den bedste sædkvalitet.

Manden må sku gå i stedet!

Følgende ting påvirker sæden negativt:

  • Rygning
  • Cannabis
  • overvægt
  • Alder
  • Stress
  • koffein
  • Alkohol
  • Miljø

Det er vigtigt, at manden har regelmæssig sædudtømning. Dette er fordi, at jo længere sæden opholder sig for i bitestiklerne, jo større er risikoen for, at de får DNA-skader, især hvis mandens livsstil ikke er helt god.

Anbefalede artikler til dig!