Fødselsforberedelse i Roskilde

Fødselsforberedelse er en super god investering. Det giver på alle planer god mening at forberede sig på, så stor en begivenhed, som at skulle føde og blive mor.

Når du vælger at få en privat fødselsforberedelse, bliver den skræddersyet til dig, og du behøves således kun at høre om og øve de ting, som er relevant for dig og evt. din partner ang. din forstående fødsel.

Hvorfor er det vigtigt med fødselsforberedelse?

Fødselsforberedelse er vigtigt fordi du, i hvert fald ved din førte fødsel, ikke kender dit såkaldte “føde jeg”. Du ved ikke, hvordan du vil reagere på smerten og de ukendte og uventede situationer, som ofte opstår. Du kender dig selv i mange andre situationer, du ved hvordan du typisk reagere under pres og i stressede situationer. Er du typen som:

  • Panikker og reagerer ekspressivt (skælder ud, råber, bander osv.)
  • Udholder næsten alt, bider det i sig
  • Bliver super løsningsorienteret og inddrager alles kompetencer
  • Får meget brug for omsorg og anerkendelse og måske lidt handlingslammet
  • Forsvinder mentalt fra situationen, bliver tavs og fraværende

Det er meget sandsynligt, at du under en fødsel på et eller andet tispunkt, vil føle dig presset, når du når dertil vil du gå ind i det mønster, som du i løbet af dit liv har erfaret hjælper dig.

Det er godt at få en god snak om det, også med dine fødselshjælpere. For hvad ønsker du egentlig fra dem?, hvordan vil du helst mødes?

Fødselsforberedelse og smertelindring

Hvordan har du det med smerte? Er du bange for fødselssmerterne? og hvordan forestiller du dig, at du vil reagere når urkraften virkelig tager fat i din krop? vil du typisk forsøge at modarbejde? Vil du tage imod, eller vil du bare forsøge at udholde?
Der er så mange måde kvinder reagerer på. Vi kan ikke vide, hvordan det bliver med dig, men vi kan tage en god snak og få en ret god fornemmelse af, hvordan netop du vil reagere.

Åndedræt og visualisering

Nærmest alle fødende har rigtig meget glæde af at bruge deres åndedræt konstruktivt under fødslen. Åndedrætsteknikker er enormt smertelindrene, og det giver den fødende et solidt anker at holde fast i, under hele fødslen. Kvinden har sig selv med og føler sig i kontrol med det som sker, og mentalt kan følge med. Hun føler hun samarbejder med sin krop og det giver ligeledes en rigtig dejlig følelse af at være tilstede i kroppen på en udholdelig måde, samtidig med at fødslen bliver din. Med dette mener jeg at buldre fødslen derudaf og du ikke mentalt kan følge med, kan det føles som om du nærmest ikke var til stede i din egen fødsel og oplevelsen kan være længe om at bundfælde sig. For hvad pokker var det lige der skete?

Åndedrætsteknikker giver et nærvær og en tilstedeværelse i din egen fødsel. Så dette vil vi øve os i til fødselsforberedelsen.

Det er ofte et ekstra godt redskab at koble visualiseringer til åndedrættet. Det kan være helt spirituelt, og jeg har ofte hørt om både afdøde bedsteforældre osv., som er dukket op i disse visualiseringer og har hjulpet til. Det er almindeligt at kvinder har øvet en visualisering inden fødslen, men at den så pludselig ændre form, når den tages i brug.

Visualisering modvirker panik og opgiventhed og giver en dejlig tiltro til egen krop og din indre styrke.

Fødselsforberedelse i fødslens forskellige faser

Det kan være rart at kende de forskellige faser i fødslen, så du ved nogenlunde, hvor fremskreden fødslen er når jordmoderen melder ud, hvor åben du er, eller i hvilken fase du er.

Måske er der en særlig fase du er mest bekymret for, eller føler dig mest udfordret over. Jamen, så tager vi en god snak om netop denne fase.

For mange er det pressefasen! hvor ondt gør det? Jeg er så bange for at gå helt i stykker! eller hvad hvis jeg ikke kan presse nok osv.,- er typiske bekymringer.

Hvad sker der når baby kommer ud?

Til fødselsforberedelsen snakker vi også om alt det som sker lige efter baby er kommet til verden. Om fødslen af moderkagen, afnavling, undersøgelse af barnet og om den første amning.

Anbefalede artikler til dig!