Fertilitetssundhed overall.

Når I som par er gået ind i den første fase af graviditetsforberedende forløb, er det tid til for alvor at tage et blik på jeres sundhed. Målet er at være i balance i så høj en grad det er muligt. Det er nu I skal være den bedste og sundeste udgave af jer selv. I skal kikke på punkterne sammen:

Fra den dag du smider præventionen bør du:

 • Starte med at tage folinsyre, 400 mg hver dag, mange af de multivitamin tabletter som fås til før-under og efter graviditet indeholder allerede folinsyre, så hvis du tager disse er det selvfølgelig ikke nødvendigt at tage mere.
 • Stoppe med at drikke alkohol. Hvis du synes din livskvalitet falder betragtelig må du som minimum sørge for, ikke at indtage alkohol fra omkring ægløsningen og frem til første menstruationsdag. Du vil blive ked af det, hvis du er blevet gravid og har drukket alkohol fordi du ikke vidste du var gravid. Men drik kun lidt og drik dig ikke helt i hegnet. Det bedste er klart slet ikke at drikke noget. Der er kommet så mange lækre alkoholfrie øl på markedet, skulle jeg hilse og sige.
  Det gælder faktisk også ham som leverer sædcellerne
 • Tobaksrøg indeholder tusindvis af forskellige stoffer, og mange af dem kan skade dit barn. Så du skal naturligvis ikke ryge eller udsætte dig selv for passiv rygning, hvis du forsøger at blive gravid. Det nedsætter også din fertilitet. Det er almindelig sund fornuft og kræver vist ikke en nærmere forklaring.
 • Du skal også være forsigtig når du har med kemikalier at gøre fx rengøringsmidler, maling, sprayprodukter og hårfarve. Det er de kommende barns helbred der er på spil så drop det hellere, når nu det ikke er strengt nødvendigt.
  Og helt ærligt her har du en chance for at slippe for rengøring, grip den!
 • Medicin er også kemi, så brug kun medicin i samråd med din læge og det gælder alle slags medicin også smertestillende og naturmedicin. Eller lad være med at tage noget overhovedet, ingen er døde at hovedpine eller ondt i leddene i ny og næ.
 • Spis sundt og varieret. Spis så økologisk som du kan. I denne fase skal du spise som om du allerede var gravid. Faktisk anbefaler fødevarestyrelsen, at du spiser antiinflamatorisk som kommende gravid. Hvis du ikke lige aner hvad antiinflammatorisk er så google det.
 • Mad er også en kilde til uønskede kemiske stoffer. Derfor bør du spise varieret, så du ikke får for meget af et problematisk stof.
 • Pesticider og sprøjtemidler er skadeligt for dit kommende foster. De kan forvolde problemer i graviditeten og være problematisk for barnets helbred senere i livet. Pesticider kan være skyld i misdannelser hos børn. Så igen en god grund til, at spise grøntsager og frugt som ikke er sprøjtet.

I dit køkken er der en del ting du kan ændre for at få nogle langt sundere ritualer;

Mange plastikbøtter er slet ikke velegnet il opbevaring af mad. Så med mindre de er godkendt til det så opbevar mad i glas, så er du på den sikre side. Brug ikke husholdningsfilm og bage og madpapir, med mindre det er svanemærket.

Jeres Kost og jeres fordøjelse.
Spis så økologisk som muligt og så tæt på råvaren som muligt. Drik en masse frisk vand fra hanen.

Jeres livsstil
Vær kritisk og skab åndehuller. Tid til yoga, det behøver ikke være fint og fancy. Du behøves heller ikke melde dig til en klasse. Det gælder bare om at give sig selv de åndehuller din krop og sjæl har brug for. Det kan være at du tænder et par stearinlys i stuen og finder en lækker jogavideo på YouTube.
På YouTube kan du finde alt og din stue kan hurtig blive forandret til et lille privat pilates eller jogastudio. Hører du til den introverte type kan det være mindst lige så udbytterigt som en ægte jogaklasse i fitnesscenteret.
Kik også efter vejrtrækningsøvelser og meditation.
Svømning er også at foretrække samt lange gåture i naturen.

Jeres adfærd
Vær søde ved hinanden. Handl altid i kærligheden tegn. Er I havnet i en konflikt så spørg altid:

                                                          What would love do?

Svaret ligger som regel lige til højrebenet.
Tal pænt til hinanden og komplimenter hinanden, enhver celle i jeres krop har godt af ros og kærlighed, det modsatte visner vi af.

Som par skal i genopfriske, hvorfor I blev forelsket i hinanden.
Lav badeværelset eller soveværelset til en himmelsk SPA. Gå i bad sammen og smør hinanden ind i lækre olier. Giv hinanden massage.

Sørg for, at de ord som kommer ud af din mund, er søde og velmenende. Nu kan det godt være, at du snart for lyst til at skrige over alt denne sweet-talk, men hov hov du læser denne på denne hjemmeside fordi du gerne vil være frugtsommelig, og jeg siger det bare, det er vejen det her.

Derudover bliver du glad for dig selv, når du beriger andre med din tilstedeværelse.
 

Anbefalede artikler til dig!