Doula Roskilde
Overvejer du at bruge en doula til din fødsel?

Der kan være mange overvejelser forud for beslutningen, om at benytte sig af en doula, til en så særlig og så betydningsfuld begivenhed, som fødslen af dit barn. Her vil jeg forsøge at svare på nogle af de almindelige spørgsmål, du kunne have forud for beslutningen:

Doula Roskilde
Hvorfor tage en doula med til fødslen?

Den dag du skal føde kender du allerede din doula. I har mødtes flere gange og sikkert også udvekslet utallige sms’er. Det vil sige du véd, at der er en person med til din fødsel, som er der fra start til slut. En person som du allerede har en god relation til, og som kender dine ønsker og tilgang til fødslen. Det er helt almindeligt, at jordemødres vagt slutter midt i en fødsel, og at en anden så overtager.

Som doula/fødselsterapeut er jeg med for dig. Jeg er din støtte, og jeg vil hjælpe dig igennem fødslen, med al den opmuntring, støtte, omsorg eller hjælp til åndedræt og visualisering, eller hvad der nu viser sig, du har brug for.

Jeg kan også give dig rebozo, zoneterapi eller massere din lænd. Jeg vil være en slags medsøster, som selv har født 7 gange og derfor har en ret godt fornemmelse for, hvad du gennemlever, og hvad du som fødende har brug for.
Som fødselsterapeut ved jeg, at kvinder reagerer vidt forskelligt på det at føde og på smerte. Alle reaktioner, udbrud eller frustrationer vil jeg rumme og hjælpe dig med at være i eller komme ud af 😉

Som doula vil gøre, alt hvad jeg kan for, at du kan være DIG og at der skal tages de hensyn, som er vigtige for det væsen, du er. Måske kan jeg i nogle situationer være dit talerør, hvis der skal siges eller gøres det, DU har brug for.

Måske vil du helst bare have en masse ro? eller måske vil du gerne have, at det meste bliver italesat, og at du skal guides gennem det meste. Den slags snakker vi om inden.

Hvis det er din første fødsel kender du ikke dit “fødejeg”, og måske viser det sig, at alt det du forestillede dig inden blev lige stik modsat, til selve fødslen. Det er set før, at kvinder har sagt, at de helst ville have musik og et højt informationsniveau, og da fødslen så startede ville de bare have komplet ro, eller omvendt.

Når du har en doula, er der også den kæmpe fordel, at du har haft fødselsforberedelse med hende. Så jeg kender dine ønsker og ved hvad der for dig, ville være drømmefødslen. Vi har snakket om smertehåndtering og smertelindring, så vi har en plan.. en plan a og b… og c måske ;-).

Når du som fødende er tryg og føler du er i gode hænder, vil du have lettere ved at spænde af, slappe af og føle, at du kan være dig selv, og at du bliver set og hørt. Netop det med at være tilpas i egen krop og ikke være bange eller utryg er virkelig gode forudsætninger, for en god fødsel. Faktisk er der lavet nogle undersøgelser, som viser at der er mindre brug for smertestillende, når der er en doula med til fødslen!

Så jeg er som doula på en måde din tjenende ånd. Det er ikke sådan at jeg står og stirrer på dig hele fødslen men jeg er der for dig lige i baggrunden, når du har brug for det, for det er DIN fødsel.

Hvad med min mand/partner?

Din partner er helt utrolig vigtig, og jeg tager ikke hans rolle. Jeg er sikker på at din partner og jeg hurtig vil finde en god måde at samarbejde på, og vi vil med garanti få lavet et supergodt fødeteam for dig.

Din partner er jo den som kender dig bedst og han står selvfølgelig i første række, hans omsorg og kærlighed skal ikke erstattes og den er især vigtigt for dit oxytocinniveau. Så som doula træder jeg ikke ind på hans territorium.

Jeg er solomor, skal føde i Roskilde og overvejer en doula!

Jamen du kan godt stoppe overvejelserne nu, som solomor skal du selvfølgelig have en doula med. Det er bare en af de slags beslutninger, man ikke fortryder.

Hvorfor kan jeg ikke bare tage min søster, mor eller veninde med?

Det kan selvfølgelig også fungere super godt med et familiemedlem, eller en god veninde som fødselshjælper. De overvejelser, du skal gøre dig inden er, om du har lyst til, at de skal se dig på en måde de aldrig har set dig før. Når du har en langvarig relation til et andet menneske er du ubevidst i en bestemt rolle, en rolle som matcher den andens forventninger og den andens personlighed, sådan at I jo netop er et godt match. Hvis du vælger din mor, skal du huske på, at du jo normalt er i en rolle som værende hendes datter, hvor du tager nogle bestemte hensyn til hende og lever op til din rolle som datter. De mennesker du vælger til din fødsel skal du ikke tage hensyn til. Har du lyst til at din mor skal opleve, at du måske råber og bander eller ligger storstønnende splitternøgen i et fødekar ;-)?. Hvis du er i tvivl om din mor vil kunne magte det, er du allerede på forhånd bekymret og ovre i hende.

Når du føder skal rummet være ryddet for hensyn og roller og andre forventninger, som du føler du skal leve op til, som du plejer. Som fødende er du ikke din mors lille pige eller den veninde som altid har overskud og er ovenpå. Du skal fylde rummet med dit rene jeg. Den du er inderst inde uden alle filtrene og mønstrene, som vi så ofte havner i sammen med andre mennesker. Du skal være fri!

En doula har selvfølgelig også sin faglighed, og har stor viden om fødsler, både på egen krop, men også via uddannelse. I mit tilfælde er jeg uddannet fødselsterapeut, hvilket også er en doulauddannelse. Den har bare en mere terapeutisk tilgang til den fødende. Uddannelsen har taget udgangspunkt i at kvinder under fødslen skal mødes vidt forskelligt, alt efter hvilken karakterstruktur de er rundet af. Så det handler om at se dig/kvinden, som den hun er bagom alting.

Hvad hvis jeg ikke har kemi med doulaen?

Hvis du kunne tænke dig at vælge mig, som din doula, ud fra hvad du måske har hørt eller læst, kontakter du mig via hjemmesiden her. Dernæst kontakter jeg dig, med en sms, med et forslag til en dato, hvor vi kan mødes til en uformel snak.
Vi kan enten drikke en kom te hjemme hos dig, hos mig eller mødes til en gåtur eller andet. Formålet er naturligvis at mærke efter, om du tror, at jeg kunne blive din doula. Vi snakker lidt løst og fast om forventninger osv., måske 1/2 times tid. Dernæst sover du lige på det, og kontakter mig en af de næstfølgende dage. Du skal ikke have det spor dårligt over, hvis det ikke føles rigtigt. Så sender du bare en sms, hvor du skiver det. Jeg tager det ikke personligt, det er vigtigt, at mavefornemmelsen er der. Hvis du har lyst kan jeg hjælpe dig med at formidle kontakt til en af min doulakolleger, hvis det skulle være.

Hvis det derimod føles godt og rigtigt, skriver du det til mig, og så kan det da godt tænkes, at jeg lige danser en lille glædesdans, for det er ingen hemmelighed, at jeg rigtig gerne vil være din doula. Dernæst laver vi fluks et så du kan få sat nogle krydser i kalenderen.

Er det ikke meget dyrt?

Det koster kr. 11.500,- for hele forløbet. Det er da en udskrivning, men jeg har aldrig hørt om en kvinde, som har fortrudt brugen af en doula, tværtimod mener mange, at pengene er givet godt ud.

Normalt siger man, at man ikke kan købe sig til kærlighed og omsorg, der er selvfølgelig noget om snakken. Men du skal vide, at jeg som doula er meget engageret i de kvinder, som jeg får lov at følge. Så min omsorg er i den grad ægte og autentisk. Selvom relationen er “købt” er vi mennesker som knytter bånd, og da især når det handler om noget så stort som en forestående fødsel.

Er det svært med økonomien, er du velkommen til at betale i rater. Det må ikke være den, som afholder dig fra at vælge en doula.

Jeg bor ikke i Roskilde, kan du så være min doula?

Jeg vil helst have at du skal føde på Roskilde sygehus eller hjemmefødsel i Roskilde eller deromkring. Jeg bor meget tæt på og vil gerne kunne komme hurtigt. Hvis du kun har brug for en doula til din fødselsforberedelse, og altså ikke til selve fødslen, betyder det selvfølgelig ikke noget, hvis bare du gider at tage til Roskilde ( jeg holder til 7 min. fra stationen),

Anbefalede artikler til dig!