Boost din fertilitet

Der er helt utrolig mange ting du kan gøre, for at øge din fertilitet og lige så vigtigt, kan du påvirke, dit kommende barns sundhed. Jeg vil fortælle dig alt hvad jeg ved og jeg snubler nu næsten over ordene, for der er så meget jeg vil fortælle dig om verdens mest spændende emne.Tiden inden graviditet, ja faktisk hele dit levede liv siden du selv var et lille embryo inden i din mors mave. Hele dit liv, alt den tid din hjerte har banket har indflydelse på dit kommende barns sundhed. Det er lidt vildt, at forestille sig, men det siger jo næsten sig selv, at hvis et sundt legeme skal producere et barn vil barnet højst sandsynligt også blive sundt. At forebygge vil altid være bedre end at helbrede, så kom du bare i gang med at være god ved din krop. Og der er ingen undskyldninger. I virkeligheden er der jo ikke noget meget mere fornuftigt, at foretage sig, end at gøre klar til arvingen.

Hvis du har nogle uoverensstemmelser overfor din krop er det tid til, at slutte fred. Giv den kærlighed hver dag, tal pænt til den og ros den for alt den funktionalitet den præsterer konstant.

Din alder har selvfølgelig også en del at sige ift til fertilitet. Det er statistisk set sværere, at blive gravid jo ældre du er. Der et størst chance i 20erne, næststørst i 30erne og derfra går det ned af bakke. Men lige nu har du jo ligesom den alder du har, det kan du ikke ændre på. Du kan ikke skrue tiden tilbage og æggenes alder er heller ikke til at ændre, men jo ældre du er des mere relevant er det, at gøre sin krop klar. Tænk ikke så meget over det med alderen. Personligt har jeg ikke haft sværere ved at blive gravid i fyrrende end i tyverne, det omvendte er naturligvis mest almindeligt.

Naturligvis råder jeg alle til, at få børn tidligt fordi chancerne er højere for at det lykkedes og det er synd for de kvinder, som ikke når at få de børn de gerne ville.

Når du lærer din krop at kende, når du forstår din cyklus og kender dit udflåd som din egen bukselomme. Ja, så vil det spare dig for mange spekulationer og bare vent og se om det ikke på det nærmeste bliver din nye hobby. Du vil efter lidt tid og øvelse være i stand til at opspore:

-Manglende ægløsning
-udeblivelse af ikke fertilt udflåd
-sen ægløsning
-kort luteal fase (fasen efter ægløsning og frem til menses)

Hvordan maximere du dine chancer for graviditet?

Du kommer til, at kende alle tegnene, i løbet at få cyklusser bliver du din egen fertilitetsekspert, men du skal skrive det ned, så du netop kan sammenligne. Enten kan du downloade en APP, det er det letteste men det er helt klar det hyggeligste med en lille bog/kladdehæfte med linjer, som du evt har liggende ved dit natbord. Her skriver du på helt gammeldags maner alle datoerne og  cyklus dagen bagefter. På linjen noterer du så hver dag hvad kroppen har fortalt. Det skal ikke tage lang tid men hav den liggende på dit natbord og hiv den frem om aftenen og bogfør dine oplevelse, måske bare med forkortelser, som du selv har fundet på. Sådan en journal kan være så hyggelig, lidt ligesom en dagbog. Hav den og dit termometer liggende. Det er et sjovt projekt og når mønsteret efter nogle cyklusser begynder, at vise sig giver det en vidunderlig ny kropsfornemmelse og glæde over at, nok er du endnu ikke blevet gravid men kroppen er funktionel, klog og det er egentlig kun et spørgsmål om tid førend miraklet sker.

Hvis jeg var dig ville jeg faktisk gå ud og købe den lækreste notesbog du kan finde med linjer. Du kommer til at holde af den, ja måske vil du nærmest glæde dig til at komme i seng og lige rapportere lidt på sengekanten. Det er dit indre liv som kommer frem i lyset, det er så fed en viden, at have som kvinde.

Hvis du er til grafer og den slags kan du finde gode apps, det kan være lettere at tolke temperaturene når de ses i en graf. Denne her App: Ovagraph- official tcoyf app, er klart min anbefaling, husk at vælge  celsius frem for fahrenheit.

Skriv kalenderdatoen først på hver linje, bare for der ikke går kuk i det. Skriv derefter hvilken dag du er i, i din cyklus og derfter din temperatur og på resten af linjen skriver du de øvrige ting du observerer vedr. udflåd osv. Skriv et stort M når du har menstruation og husk cyklus starter forfra hver gang du får din menstruation. Du behøves naturligvis ikke tage temperatur så længe du bløder og et par dage efter ægløsningen er det heller ikke strengt nødvendigt, men jeg har nu altid taget den resten af cyklus, fordi det er så utrolig spændende om temperaturen forbliver høj. Når den falder igen får du typisk menstruation samme dag eller dagen efter, så er du ligesom forberedt.

Hvor ofte skal I have sex?
Ja det vil jeg naturligvis ikke blande mig i men jeg siger det bare, I SKAL have sex hver eneste dag du har din skønne æggehvide eller de dage du har det meget våde udflåd,- og indtil temperaturen stiger. Dette er guld-dagen og dem vil du ikke misse. Har din mand lav sædkvalitet, kan hver anden dag være bedre og så måske en pause op til den første dag med æggehvide.

Naturlige måder at få balance i dine hormoner
Hormonel ubalance opnår de fleste på et eller andet tidspunkt i livet. Hormoner er årsagen til mange ting; humørsvingninger, uregelmæssige menstruationer, ingen æggehvide udflåd, tørhed forneden og alle mulige andre skønne sager. Der er flere ting du selv kan gøre for, at dine hormoner er glade og i balance. Den ene del er at sørger for at have det godt og være psykisk i balance, det andet er at sørge for at spise sundt og helst økologisk.

Fra den dag du smider præventionen bør du:

Starte med at tage folinsyre, 400 mg hver dag, mange af de multivitamin tabletter som fås til før-under og efter graviditet indeholder allerede folinsyre, så hvis du tager disse er det selvfølgelig ikke nødvendigt at tage mere.

Stoppe med at drikke alkohol. Hvis du synes din livskvalitet falder betragtelig må du som minimum sørge for, ikke at indtage alkohol fra omkring ægløsningen og frem til første menstruationsdag. Du vil blive ked af det, hvis du er blevet gravid og har drukket alkohol fordi du ikke vidste du var gravid. Men drik kun lidt og drik dig ikke helt i hegnet. Det bedste er klart slet ikke at drikke noget. Der er kommet så mange lækre alkoholfrie øl på markedet, skulle jeg hilse og sige.
Det gælder faktisk også ham som leverer sædcellerne

Tobaksrøg indeholder tusindvis af forskellige stoffer, og mange af dem kan skade dit barn. Så du skal naturligvis ikke ryge eller udsætte dig selv for passiv rygning, hvis du forsøger at blive gravid. Det nedsætter også din fertilitet. Det er almindelig sund fornuft og kræver vist ikke en nærmere forklaring.

Du skal også være forsigtig når du har med  kemilkaler at gøre fx rengøringsmidler, maling, sprayprodukter og hårfarve. Der er ingen barns helbred, når nu det ikke er strengt nødvendigt. Og helt ærligt her har du en chance for at slippe for rengøring, grip den!

Medicin er også kemi, så brug kun medicin i samråd med din læge og det gælder alle slags medicin også smertestillende og naturmedicin. Eller lad være med at tage noget overhovede, ingen er døde at hovedpine eller ondt i leddene i ny og næ.

Spis sundt og varieret. Spis så økologisk som du kan. I denne fase skal du spise som om du allerede var gravid. Faktisk anbefaler fødevarestyrrelsen at du spiser antiinfamatorisk som kommende gravid. Hvis du ikke lige aner hvad antiinflammatorisk er så google det.

Mad er også en kilde til uønskede kemiske stoffer. Derfor bør du spise varieret, så du ikke får for meget af et problematisk stof.

Pesticider og sprøjetemidler er skadeligt for et foster. De kan forvolde problemer i graviditeten og være problematisk for barnets helbred senere i livet. Pesticider kan være skyld i misdannelser hos børn. Så igen en god grund til, at spise grøntsager og frugt som ikke er sprøjtet

I dit køkken er der en del ting du kan ændre for at få nogle langt sundere ritualer;

Mange plastikbøtter er slet ikke velegnet il opbevaring af mad. Så med mindre de er godkendt til det så opbevar mad i glas, så er du på den sikre side. Brug ikke husholdningsfilm og bage og madpair med mindre det er svanemærket.

Læs meget mere på miljøstyrrelsens, sundhedsstyrrelsen og fødevarestyrrelsens hjemmesider.

Dyrk motion! Gå lange ture, cykel og svøm. Gå ikke amok men dyrk naturlig motion så du føler du får energi og velvære. Lad være med, at pine dig selv nede i fitnesscenteret, hvis det ikke føles godt for sjælen.

Brug ikke nogen produkter forneden, det eneste du må er at vaske dig med lidt mild intimsæbe helt uden på, vask dig aldrig højere oppe med andet end vand. Tissekonen er selvrensende og du kan virkelig få spoleret PH balancen big time, hvis du forstyrre den.
Den eneste du kan bruge er produktet Pre-seed, det er et smøremiddel som har fået den samme  ph-balance som den væske sæden svømmer i. Det er ikke helt uinterressant, hvis du føler dig lidt for tør. Du kan evt. google det.

Forsøg ikke at blive stresset. Prioter hvad du bruger din tid på. Stræb ikke efter det perfekte liv, det findes ikke alligevel. Og vi bliver alligevel altid afsløret, hvis vi forsøger at foregive det. Accepter rod hist og her og sig fra når du er inviteret til for meget. Stress påvirker chancen for, at blive gravid og i graviditeten er den heller ikke just gavnlig. F.eks er der en sammenhæng mellem mødre som har følt sig stresset først i graviditeten og deres senere hen voksne sønners sædkvalitet.

Prøv vores effektive fertilitetsvisualiseringer, her er en til din første dag i cyklus

Anbefalede artikler til dig!